news-details

RCEP 15 ülkede yürürlüğe girdi, Filipinler'de katıldı

Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) bugün Filipinler’de yürürlüğe girdi. Böylece anlaşmaya imza atan 15 ülkede RCEP başlamış oldu. Çin Ticaret Bakanlığı Uluslararası İşler Dairesi’nin yetkilisi, RCEP’nin tümüyle yürürlüğe girmesini değerlendirdi. Yetkili, dünya nüfusu, GSYH tutarı ve mal ticareti hacminin yüzde 30’unu oluşturan RCEP’nin tamamen yürürlüğe girmesiyle dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesinin hayata geçtiğini belirtti.

Yetkili, RCEP üyesi 15 ülkenin somut adımlarla açık, serbest, adil, hoşgörülü ve kurallara dayalı çok taraflı ticaret sistemine yönelik desteklerini ifade ettiklerini, bu ülkeler arasında daha geniş kapsamlı, daha yüksek seviyeli ve daha derinlemesine dışa açılma ve iş birliği gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Yetkili, RCEP’nin Çin’in daha yüksek seviyeli dışa açılmasına güç katacağını, Çin’in mal ticaretini artırmasına daha elverişli koşul yaratacağını, ticaret ortamının iyileştirilmesine katkı sağlayacağını kaydetti.

Yetkilinin verdiği bilgiye göre, 2022 yılında Çin ile diğer RCEP ülkeleri arasındaki ticaret hacmi 12,95 trilyon yuana ulaşarak bir önceki yıla göre yüzde 7,5 artış elde edildi. Çin’in fiilen değerlendirdiği RCEP ülkeleri kaynaklı yatırım miktarı yüzde 23,1’lik artışla 23,53 milyar doları buldu. Bu rakam, ocak-nisan aylarında yüzde 3,7’lik artışla 8,9 milyar dolara ulaştı.

RCEP’nin Çinli işletmelere getiriler getirdiğine işaret eden yetkili, anlaşma ve Çin ile diğer RCEP ülkeleri arasındaki ikili serbest ticaret anlaşmaları sayesinde işletmelerin ticaret maliyetinin büyük ölçüde düştüğünü belirtti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

,Hibya Haber Ajansı